Debat International MMA MMADK

Klumme: Anderson “The Spider” Silva: Legende eller dopingkonge?

Klumme: Anderson “The Spider” Silva: Legende eller dopingkonge?

 

Er Anderson Silva en levende legende, eller er han en dopingkonge, der slap billigt? 

The man, the myth, the living legend.

Sådan lyder det famøse citat. Et citat som man engang ikke kunne rokke ved, når snakken faldt på den brasilianske MMA-stjerne Anderson “The Spider” Silva.

Igennem en lang årrække udrettede han i oktagonen, hvad vi normalt kun ser i film som Matrix med Keanu Reeves eller Bloodsport med Jean-Claude Van Damme. Ti gange forsvarede han UFC-mellemvægtstitlen, og han gjorde det på spektakulær vis hver eneste gang.

I syv år gik alt Anderson Silvas vej. Kampene blev vundet med en næsten overmenneskelig lethed, lønnen steg fra storkamp til storkamp, og de store sponsorater som Nike og Burger King blev en del af brandet “The Spider”.

 

Superhelten Spiderman havde fra starten været Silvas helt store ikon. I dag levede den engang fattige knægt fra Curitibas gader selv op til navnet. Han var en brasiliansk superhelt, som folk forbandt med høj moral og ydmyghed. Bare man arbejdede hårdt nok for tingene, kunne man blive som Anderson Silva. Det krævede ikke andet end hårdt arbejde og tro på sig selv.

Men en ørkenvarm sommeraften i Las Vegas vendte op og ned på det hele. I 2013 sendte Chris Weidman chokbølger gennem sportsverdenen, da han slog en kæphøj og hoverende Anderson Silva ud på koldt knockout. Et halvt år senere brækkede Silva skinnebenet midt over, da han prøvede at gevinde det tabte mod Chris Weidman i en omkamp. Efter en tur på operationsbordet og en uendelig lang genoptræning gjorde Silva comeback med en “sejr” over Nick Diaz. Sejren blev senere ændret til en no contest med nyheden om MMA-historiens største dopingfangst. Anderson Silva var testet positiv for brug af steroider.

 

Verdens måske bedste MMA-fighter nogensinde var blevet fanget med fingrene i kagedåsen. Alle var i chok. Medier, fans, fightere og trænere. Hvor længe havde han gjort det? Var det derfor han i så mange år var dominerende og kunne slå folk ud med et enkelt slag, knæ eller spark? Eller blev steroiderne blot brugt den ene gang til at hele hans brækkede skinneben?

Silva har siden afvist alle anklager om bevidst brug af doping. Han fremstillede et tragikomisk forsvar, der kastede alt skyld fra sig. Ifølge Silva havde en ven i Thailand givet ham en mystisk sexpille, som han havde taget, fordi han havde udfordringer i soveværelset. Ikke en nær ven. Bare en ven i Thailand. Det kunne, ifølge Silva, være forklaringen på den dumpede dopingtest.

Hans kommende modstander Michael Bisping er ikke i tvivl. Anderson Silva har snydt igennem hele sin MMA-karriere, og han skal skamme sig over det. Hvorfor skulle Silva, en MMA-legende med fantastiske bedrifter, sætte hele sin karriere på spil for pludselig at eksperimentere med steroider i en alder af 39? En erfaren, ren atlet vil på det tidspunkt i karrieren have haft det mentale overskud til at sige nej tak.

Ingen ud over Silva ved, om Bisping har ret i sine udtalelser. Men den engelske MMA-veteran forslår i hvert fald ikke noget aparte.

 

Lad os tage et kig tilbage på Anderson Silvas bedrifter indholdende rigtig mange imponerende UFC-rekorder. 16 vundne kampe i træk, 14 afslutninger før tid, 12 bonusser og 10 titelforsvar som mellemvægtsmester. Kan vi tage alt det fra ham? Det er i sidste ende op til den enkelte at vurdere, men dopingskandalen har helt klart rejst stor tvivl hos mange.

Til sammenligning blev cykelstjernen Lance Armstrong i 2012 også fundet skyldig i brug af doping. I dag er alle Armstrongs sejre erklæret ugyldige, og han er livsvarigt forvist fra cykelsporten. Det kan man da kalde en straf til trods for, at han i modsætning til Anderson Silva ikke har gjort fysisk skade på andre end sig selv. I MMA forholder det sig anderledes på trods af den seneste tids nye stramninger mellem UFC og USADA. Anderson Silva blev dengang idømt en mild et-årig karantæne og en bøde på 380.000 dollars. I dag er karantænen afsonet, bøden betalt, og Silva er tilbage.

Legende eller dopingkonge? Det kommer vel an på, hvem du spørger. I hvert fald er alle øjne rettet mod Anderson Silva, når han lørdag den 27. februar møder Michael Bisping i en meget spændende kamp til UFC London.

Du kan naturligvis følge Anderson Silva vs. Michael Bisping til UFC London direkte hos TV3 SPORT samt på Viaplay.dk.

Anderson Silva

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on RedditEmail this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »