Debat International MMA MMADK

Klumme: MMA og vold i hjemmet – Er det ens for alle?

Klumme: MMA og vold i hjemmet – Er det ens for alle?

Domestic Violence

Der har på det seneste været ekstra fokus på den større rate af vold i hjemmet hos MMA-fightere. HBO’s opsigtsvækkende dokumentar Uncaged gjorde udfordringen tydelig – ikke mindst med den skræmmende statistik foroven.

Vi kan godt blive enige om, at statistikken vil være mere retvisende, hvis MMA hellere blev udskiftet med UFC. Det er ikke korrekt at sammenligne NFL med MMA, men rettere NFL med UFC eller amerikansk fodbold med MMA.

LÆS OGSÅ: Klumme: Conor McGregor: Blikkenslageren der blev til vand 

På trods af den lidt misvisende statistik har sporten stadig en stor udfordring foran sig. Ben Fowlkes, en meget respekteret MMA-journalist, udtrykte det således efter at have set dokumentaren.

“It’s hard to see numbers like this and not conclude that there’s a real problem here.” Vender man stadig det blinde øje til, så gør man ofrene, sig selv og sporten en kæmpe bjørnetjeneste.

Dokumentarens hovedperson og synder hedder Jonathan Paul Koppenhaver, men er bedre kendt under navnet “Warmachine”. En tidligere Bellator og UFC-fighter, der i dag er anklaget for mordforsøg på sin ekskæreste Christy Mack. Se for dig selv i den tæerkrummende dokumentar, der bestemt ikke er for sarte sjæle.

Warmachine er dog ikke den eneste fighter. Alt for tit dukker der et nyt navn op i MMA-verdenen med dystre skeletter i skabene. Will Chope, Abel Trujillo, Travis Browne, Anthony Johnson og senest UFC’s største stjerne Ronda Rousey.

LÆS OGSÅ: MMA vs. boksning – hvor er sommerfuglene? 

Nogle bliver kendt skyldig, andre bliver løsladt. Nogle bliver mødt med nåde af UFC og andre organisationer, andre bliver cuttet for evigt og får aldrig en ny chance. Der er ingen tydelig linje, men en meget tydelig faktor, der spiller ind.

Du er meget bedre stillet, såfremt du generer millioner for sportsorganisationen eller staten. Se bare på boksestjernen Floyd Mayweather, NFL-stjernen Ray Rice og nu UFC-stjernen og kvindeikonet Ronda Rousey.

Rousey udgav sin biografi My Fight / Your Fight i foråret med sin søster i forfatterrollen. I bogen beskriver Rousey en meget foruroligende episode med sin daværende kæreste, som har taget nøgenbilleder af Rousey i skjul. Den ekstremt uetiske handling af ekskærsten bliver tacklet af UFC-stjernen med uprovokeret fysisk vold. Scenen kan læses i billedet forneden taget direkte fra Rouseys bog.

Rousey book

Ethvert rationelt menneske kan nikke genkendende til, at nøgenbilleder taget i skjul af ens kæreste er ekstremt uetisk og grænseoverskridende. Men ethvert rationelt menneske burde også nikke genkendende til, at vold som følge af den handling ikke er i orden på nogen som helst måder. Ikke en eneste lussing, ikke et eneste slag, ikke et eneste knæ, ikke noget som helst.

Et menneske må ikke slå et andet menneske, fordi det føler sig verbalt provokeret, såret, stødt eller svinet til. Det er naturligt, at mennesker i sådanne situationer kan have lyst til at gøre det i øjeblikket, men faktum er, at det er vold. Der må vi sige fra – også i MMA-miljøet.

Det er underordnet, om personerne involveret er store, små, hvide, sorte, kvinder, mænd, rige eller fattige. Argumenterer man for, at det er i orden i nogle henseender, argumenterer man uden nogen form for rationel tænkning. Så er argumenterne ikke længere styret af fornuft og logik, men i stedet af forældede urationelle drifter tilhørende en dyster fortid.

LÆS OGSÅ: Verdens bedste fightkort – UFC 200 

Jeg siger ikke, at man ikke fortjener en ny chance i livet, fordi man har begået en fejl. Jeg siger, at konsekvenser skal være ens for alle, uanset om man hedder Will Chope, Floyd Mayweather eller Ronda Rousey. Derfor ærger det mig endnu mere, når Rousey i et fælles medieinterview af cirka 45 minutter ikke bliver spurgt om episoden en eneste gang.

Suk! Havde det mon været anderledes, hvis hun ikke var en guldgrube?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on RedditEmail this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »