Debat International MMA MMADK

Klumme: UFC’s udelukkelse af reporter, der gjorde sit arbejde

Klumme: UFC’s udelukkelse af en reporter, der gjorde sit arbejde

 

Reporteren Ariel Helwani blev sammen med sine to kolleger bandlyst på livstid fra presseadgang til fremtidige UFC-stævner – blot fordi han gjorde sit arbejde. 

Oven på UFC 199 skulle snakken og opmærksomheden helst været rettet imod det fantastiske stævne, som blev afholdt lørdag aften i Los Angeles.

Michael Bisping gjorde, hvad næsten ingen forventede og fratog bæltet fra Luke Rockhold på brutal knockout i første runde. Dominick Cruz viste på ny, at han er en af de bedste fightere pund for pund, da han pillede Urijah Faber fra hinanden over fem runder. Simpelthen fantastisk! Jeg kunne blive ved superlativer om de fantastiske præstationer, som havde mig fastlåst til sofaen med svedige håndflader.

I stedet gik jeg i seng med en meget bitter smag i munden. MMA-sportens mest anerkendte reporter Ariel Helwani fra MMAFighting.com var blevet udvist fra stævnet sammen med sine kameramand E. Casey Leydon og fotograf Esther Lin. De blev alle tre bandlyst på livstid fra presseadgang til fremtidige UFC-stævner.

LÆS OGSÅ: Ariel Helwani eskorteret ud af UFC 199 og bandlyst på livstid

Hvilken uetiske forbrydelse må de have gjort, tænker du? Helwani gjorde bare sit arbejde ved at komme UFC i forkøbet og rapportere Brock Lesnars comeback til UFC 200 samt omkampen mellem Conor McGregor og Nate Diaz til UFC 202.

– Jeg elsker denne sport og dette job af hele mit hjerte. Jeg gjorde ikke noget uetisk. Jeg rapporterede fightnyheder. Det var det. Og jeg er blevet fortalt, at vi er bandlyst på livstid,” skrev Helwani på Twitter til sine 368.000 følgere.

Helwani fortalte yderligere om konfrontationen med UFC-præsident Dana White i sin podcast The MMA Hour. Her løftede han sløret for dele af samtalen, hvor White angiveligt skulle have sagt, at han var for negativ, at han skulle dække konkurrenten Bellator i stedet, og at de vil gøre alt for at ødelægge hans karriere.

Hvad var UFC’s umiddelbare respons til udelukkelsen af tre af de mest anerkendte og respekterede pressefolk?

– Jeg siger ikke, at det ikke er dit job at rapportere. Men i dette tilfælde (med Helwani), så er den professionelle standard, at man beder om en kommentar til historien, som man er ved at rapportere – selvom du ingen kommentarer får, sagde UFC-talsmand Dave Sholler ifølge LA Times.

LÆS OGSÅ: Helwani bryder stilhed om UFC-udelukkelse – VIDEO

Der står ingen steder i regelsættet, at man skal bede sportsorganisationen om en kommentar, når en kamp bliver rapporteret. Derfor er den professionelle standard bestemt ikke at forhøre UFC om en kommentarer til nyheden, da ingen kritik er rettet mod dem.

Dernæst er det en reporters vigtigste opgave at oplyse borgerne uafhængigt af magthaverne, som i dette tilfælde er UFC. Har du flere troværdige kilder og en stor historie ved hånden? Rapporter det! Længere er den ikke. Så er det fuldstændigt ligegyldigt, hvad UFC’s plan er med nyheden.

Helwani burde aldrig have nogen som helst interesse i at tilbageholde informationer fra offentligheden, fordi det skader UFC på bundlinjen. Hvis alle medier bare sad og ventede på, at UFC skulle offentliggøre nyheder, vil det med andre ord være reklame og ikke journalistik.

Spørgsmålet UFC i virkeligheden skal stille sig selv er, om de vil have PR eller rigtig journalistik?

UFC sammenligner sig ofte med andre store sportsligaer som NFL, NBA og MLB. De nævnte ligaer vil aldrig kunne drømme om at smide en reporter på porten for at gøre sit job. Desværre er MMA-sporten på nuværende tidspunkt ikke engang tæt på, og sådan en handling sætter det meget langt tilbage.

Ariel Helwanis popularitet skabte en massiv mediestorm og negativ omtale for UFC fra store medier som ESPN, LA Times, Forbes og famøse sportsjournalister som eksempelvis Rich Eisen. Det var stor årsag til, at UFC kom til fornuft igen, og udelukkelsen på livstid af de tre pressefolk blev ophævet igen mandag nat.

LÆS OGSÅ: UFC ophæver udelukkelse af Helwani på livstid

Men var det sket, hvis Helwani bare var endnu en MMA-reporter og ikke den største i sit felt? Flere reportere som Josh Gross, Loretta Hunt og Jonathan Snowden er allerede udelukket og har været det i mange år.

I andre store sportsgrene inklusiv boksning har journalisterne en fagforening, som sikrer dem bedre vilkår og en stærkere kollektiv stemme. Sådan et fællesskab har man ikke i MMA – hverken som journalist eller som fighter.

Jeg er en del af pressen i MMA. Derfor vil jeg i solidaritet og retfærdighed råbe op og skabe opmærksomhed omkring situationen. Gør jeg ikke det, vil jeg selv være en del af problemet og give UFC ret i, at det er i orden, at man udelukker en journalist for blot at gøre sit arbejde.

Ehsan Faizzad er klummeskribent for MMADK. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on RedditEmail this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »