International MMA Månedens mest læste MMADK Ugens mest læste

Ny fighterforening med St-Pierre indleder historisk kamp mod UFC

Ny fighterforening med St-Pierre indleder historisk kamp mod UFC

 

Af Ehsan Faizzad

MMA-legenden Georges St-Pierre har sammen med fire andre UFC-fightere grundlagt en fighterforening. De er klar til kæmpe for bedre løn og arbejdsforhold for fightere i UFC.  

Forestil dig, at du over ni uger bliver slået i hovedet, revet i lemmerne, kæmper igennem skader, er langt væk fra din familie. Så bliver din kamp pludselig udsat. Du modtager en kompensation, du tæller pengene, du har tjent 3000 kroner efter udgifter, din næste kamp er om to måneder, du tager hjem til din familie.

LÆS OGSÅ: UFC bekræfter: McGregor opgiver titel, Aldo ny mester

Det er en virkelighed for 32-årige Cole Miller og over 500 andre UFC-fightere, der ikke har en forening bag sig. I oktober måtte Miller rejse hjem fra Florida uden at kæmpe og med en løn, der svarede til en sjettedel af det, som han kunne have tjent, hvis han havde vundet kampen.

Men onsdag den 30. november kan vise sig at have været starten på en ny æra. Fighterforeningen Martial Arts Athletes Association (MMAAA) blev officielt grundlagt i går under et telefonisk pressemøde.

Store navne bag fighterforening

Foreningens hovedpersoner er MMA-legenden Georges St-Pierre, Bellator-grundlæggeren, Bjorn Rebney, og topadvokaten James Quinn. De skal sammen med fire andre UFC-fightere forsøge at forbedre forholdene for atleter i UFC.

Indtil videre har MMAAA en bestyrelse af fem fightere, som ud over St-Pierre også indeholder Donald Cerrone, Cain Velasquez, T.J. Dillashaw og Tim Kennedy. Alle fem fightere er enten tidligere mestre eller blandt de største navne i UFC.

“Vi er her for at kæmpe for fightere, som er bange for at blive fyret, bange for at blive efterladt fattige med ingen forsikring eller pleje,” sagde St-Pierre.

Han er sammen med Conor McGregor, Ronda Rousey og en håndfuld andre fightere undtagelsen, der kan leve af UFC-lønningerne mange år frem. Men hovedparten af UFC-fighterne står tilbage efter karrieren med skader, måske endda en hjerneskade, og ingen pension eller reel opsparing.

UFC giver fem gange mindre end NFL

Fighterforeningen vil arbejde i retning af andre sportsligaer som NFL og NBA, hvor atleterne på grund af en fælles overenskomst har krav på omkring 50 procent af virksomhedens indtægter. Ifølge MMAAA får fighterne kun otte procent i UFC.

Foreningen indleder derfor også arbejdet med tre ambitiøse mål. De vil forhandle en fælles overenskomst med pension og sundhedsforsikring, mindske uligheden i indtægterne fra otte til 50 procent og indgå et forlig/kompensation med UFC om tabt arbejdsfortjeneste over årene.

“Uden fighterne er UFC kun tre bogstaver i alfabetet,” sagde St-Pierre og opfordrede andre fightere til at følge trop.

UFC har i et kort svar til MMAFighting givet en generel kommentar til sagen.

“Vi respekterer alle vores atleter og er altid åbne og villige til at høre deres mening om, hvordan man kan forbedre sporten,” skriver en UFC-repræsentant.

LÆS OGSÅ: McGregor “swag walk” kopieres af store sportsstjerner – VIDEO

UFC har ifølge erhvervsmagasinet Forbes og journalist Dave Meltzer genereret omkring 4,25 milliarder kroner i 2015 med en fortjeneste på omkring 25 procent.

Det står i skarp kontrast til Cole Millers hidtil eneste lønning i 2016 – ud over de førnævnte 3000 kr. Her tjente han ca. 230.000 kroner før skat og typiske omkostninger som manager, klubmedlemskab, træner og forsikringer.

“Det får mig ikke til at træne hårdere, det får mig til at træne mindre. Det får mig til at give op. Og måske få et job hos Starbucks,” sagde Miller i interviewet til Sherdog.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on RedditEmail this to someonePrint this page

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »