Debat International MMA MMADK Videoer

Ronda Rouseys ekstreme vindermentalitet gør hende udødelig og selvmordstruet

Ronda Rouseys ekstreme vindermentalitet gør hende udødelig og selvmordstruet

 

Klumme af Ehsan Faizzad

Igennem hele sin karriere var Ronda Rousey nærmest udødelig. Men sidste års brutale knockoutnederlag afslørede også en enorm skrøbelighed med selvmordstanker. Derfor kan det meget vel blive sidste gang, vi ser superstjernen kæmpe i UFC. 

Ronda Rousey sidder med opsat hår og en råhvid kjole med dyb halsudskæring. Hun ligner alt andet end en fighter med blåglimmer neglelak, dæmpet læbestift og smykker på fingrene. Pludselig begynder hendes stemme at skælve. Brynene løfter sig samtidigt, og tårerne begynder langsomt at trille ned af det makeuplagte ansigt.

”Jeg sad bogstaveligt talt der og overvejede at slå mig selv ihjel. I det sekund følte jeg mig som ingenting. Jeg tænkte: hvad skulle jeg gøre nu? Ingen bekymrer sig en skid om mig længere uden dette,” sagde Rousey.

Interviewet til talkshowværten Ellen De Generes var det første af slagsen. Tre måneder forinden havde hun lidt sit allerførste nederlag i MMA-karrieren til den meget undertippede Holly Holm. Over 56.000 tilskuere på stadion og millioner af kampsportsentusiaster verden over var vidne til et hovedspark, der på én gang forvandlede Rousey fra udødelig til selvmordstruet.

På fredag gør hun comeback til UFC 207 efter 13 måneders orlov. Modstanderen er ikke Holly Holm, som selv har tabt titlen i mellemtiden, men i stedet UFC’s regerende bantamvægtsmester, Amanda Nunes.

 

Ekstrem og sårbar vindermentalitet

Et nederlag i MMA er næppe som i mange andre sportsgrene, hvor man konkurrerer uge efter uge uden at sætte sit liv på spil. Rouseys store nedtur sidste år er et perfekt eksempel på, hvordan en ekstrem vindermentalitet både kan føre til stor succes, men også til stor nedtur.

Hendes vindermentalitet udspringer i høj grad fra hendes mor, AnnMaria De Mars, som selv er tidligere verdensmester i judo. En mor, der får Caroline Wozniackis til tider udskældte forældre til at ligne vaskeægte curlingforældre.

”Exceptionel var middelmådigt i vores familie. Reglen i vores familie var, at man kunne vælge lige præcis det, man ville være. Men man skulle blive den bedste i verden til det,” fortalte Rousey i podcasten The Joe Rogan Experience.

Det var derfor heller ikke unormalt, at Rousey blev vækket om morgenen af sin mor og omgående lagt i armlås. Eller at hun blev lagt i stranguleringen ”rear naked choke”, hvis hun var uopmærksom, mens hun så fjernsyn. Hun skulle jo lære at være klar til enhver tid. Eller de mange klubber, som moren slæbte hende med til, hvor hun skulle konkurrere med mænd og kvinder, der var større og havde mere erfaring.

Den hårde træning igennem teenageårene gjorde Rousey til en frygtindgydende kampmaskine. Men det havde også sin pris.

”Fra 2002 til 2006 græd jeg til hver træning. Efter træningen ville jeg låse mig inde i omklædningsrummet og græde i en halv time mere. Jeg formåede først at ryste det af mig, da jeg blev ældre. Hvis det ikke helt præcis gik min vej og en person, som var 50 pund tungere og med fem års mere erfaring, formåede at kaste mig, så vil jeg stadig græde over det.”

 

Farvel til Rousey?

Rouseys viste sig fra sin mest skrøbelige side, da tingene ikke gik hendes vej for første gang i MMA-karrieren. Hun gik fra udtalelser som, at hun kunne slå enhver kvinde i sin division med en hånd til overvejelser om karrierestop og selvmord.

Op til UFC 207 på fredag har hun valgt at låse sig inde og boykotte medierne fuldstændigt. Ifølge UFC-præsident, Dana White, føler hun sig svigtet af medierne efter nederlaget. Det betyder derfor ingen interviews, ingen pressemøder, ingen åbne træningssessioner, ingenting.

Det er fuldstændigt uhørt i nyere tid, at man isolerer sig, som hun gør. Til gengæld er det muligt, når man er en af de største stjerner i UFC’s historie. Hun kan som ingen anden fighter tiltrække en tsunami af kvindelige seere og ”mainstream”-opmærksomhed til sporten. Hun er den perfekte blanding af feminin skønhed og brutal bøddel.

Ronda møder kun op til indvejningen torsdag for at klare vægtgrænsen på 61,2 kilo. Herefter er det bare at vente på hendes længe ventede comeback-kamp på fredag i fighting-hovedstaden, Las Vegas. Her får vi for alvor svar på de adskillige spørgsmål om hendes psykiske og fysiske tilstand.

For to måneder siden gæstede Rousey endnu en gang The Ellen Show. I opsat hår og lyserød kjole sagde hun med et smil, at fredagens mesterskabskamp imod Amanda Nunes meget vel kan blive en af de sidste af slagsen i karrieren. Og ved du hvad? Jeg tror sgu faktisk på hende!

I mine øjne kan kun en sejr hive hende ud af det låste ”omklædningsrum”. Endnu et brutalt nederlag med knækkede tænder og rystet hjerne kan meget vel være slutningen på eventyret om Ronda Rousey i UFC. Hollywood tager gerne imod hende med åbne arme.


Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on RedditEmail this to someonePrint this page

18 Responses

  1. Hollywood er hun allerede igang med, hun har en rolle i en remake af Road House, så jeg tror hun stopper med garanti.
    Hun har en karriere inden for det nu, hvor der flere penge og ikke knækket tænder. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »