Danish fighters Dansk MMA Debat International MMA MMADK

Et tilbageblik på et chokerende og historisk år i UFC

Et tilbageblik på et chokerende og historisk år i UFC

 

Af Ehsan Faizzad

Året, der gik, var rigt på historiske og chokerende begivenheder. Ehsan Faizzad fra MMADK ser tilbage på de største begivenheder i 2016.

2016 var et chokår på godt og ondt. Året bød på et astronomisk salg af UFC, Conor McGregors historiske bedrifter, Michael Bispings uvirkelige triumf, de danske fighters UFC-krise og ikke mindst en sørgelig afsked med Kevin Randlemann, Kimbo Slice, Ryan Jimmo og Josh Samman, som gik bort af forskellige grunde.

Det hele startede i …

Januar

… da mediekoncernen MTG omsider kastede sig over MMA ved at offentliggøre en 4-årig TV-aftale med UFC, verdens største MMA-organisation. Robbie Lawler og Carlos Condit bød de danske seere velkommen med et brag, da de til årets første UFC-stævne slog hinanden til plukfisk og leverede en mindeværdig krig.

Det startede som et eventyr på TV3 SPORT og i en periode gratis på Viaplay. I dag er det rykket over til Viaplay Fighting mod betaling på 199 kroner om måneden. Det har skabt sure miner hos dem, der ikke gider betale for kampsport i verdensklasse, men sikkert ikke har noget imod at bruge langt mere på en bytur, en ny Iphone eller noget tredje.

Penge var også en stor faktor i …

Februar

… da UFC’s tidligere letvægtsmester Benson Henderson skrev under med konkurrenten Bellator MMA. Ret hurtigt fik han selskab af endnu større navne som Wanderlei Silva, Chael Sonnen, Rory MacDonald og ikke mindst Fedor Emelianenko. “Free Agency” tog for alvor fart i 2016, og mon ikke det fortsætter i 2017.

Desværre var februar også måneden, hvor legenden Kevin Randlemann gik bort efter et hjerteanfald. Den tidligere UFC-sværvægtsmester blev kun 44 år og efterlod sig en kone og tre børn. Hvil i fred og tak for alt.

Når man taler om chokerende begivenheder, så var …

Marts

… en positiv en af slagsen. I hvert fald hvis man hedder Nate Diaz. På omkring 10 dages varsel fik han folks kæber til at hænge helt nede ved navlen, da han slog Conor McGregor for første gang i UFC. Chokeret var næsten alle, men ikke Diaz selv: ”I’m not surprised, motherfuckers,” sagde han lige efter kampen.

McGregor viste samme aften, hvordan en topatlet skal agere i modvind. Efter nederlaget deltog han i pressemødet, kom med ingen undskyldninger og svarede på alle spørgsmål fra medierne. Han levede op til sit mantra, ”humble in victory or defeat.”

Derfor kom det som en endnu større overraskelse, da han en kedelig tirsdag i …

April

… annoncerede karrierestop på Twitter: “Jeg har besluttet at gå på pension som ung. Tak for alt. Vi ses senere.” Det var starten på en offentlig magtkamp med UFC, der i sidste ende betød, at McGregors omkamp til UFC 200 imod Nate Diaz blev skrottet.

McGregors chokerende udmelding fik omkring 160.000 retweets på Twitter og nåede helt ud til medier som CNN. Få dage senere fandt vi ud af, at han ikke mente det alligevel. Det handlede mere om, at han vil blive på Island og træne, mens UFC vil have ham til at deltage i et pressemøde i Las Vegas.

En anden stor begivenhed kom i …

Maj

… da Danmarks første kvindelige UFC-fighter gjorde debut. Hun hed Anna ”Panda” Elmose. Men skridtet til den absolutte top var for stort. Efter syv måneder og to nederlag annoncerede hun karrierestop. Og det var vel at mærke den ægte af slagsen.

Maj var også måneden, hvor den amerikanske by Cleveland for første gang i rigtig lang tid fik en verdensmester. Stipe Miocic slog efter få minutter Fabricio Werdum på knockout og erobrede UFC’s sværvægtstitel foran cirka 45.000 vrede brasilianere.

Når vi taler om at være ”den første”, så var det i …

Juni

… at Michael Bisping blev den første britiske UFC-mester nogensinde. Næsten ingen havde tillid til, at han kunne slå den daværende mester Luke Rockhold. Han gjorde dog det uvirkelige. Ovenikøbet på knockout i 1. omgang. Han blev UFC’s nye mellemvægtsmester.

Det var dog også en måned med triste nyheder. Nyhedsmediet MMAFighting.com og journalisten Ariel Helwani blev bortvist fra et UFC-stævne og fik frataget deres pressekort for at have breaket en reel nyhed. Heldigvis holdt det kun få dage, før shitstormen tog fart, og de fik det retmæssigt tilbage.

Endnu mere trist var det, at YouTube-sensationen og MMA-fighteren Kevin ”Kimbo Slice” Ferguson pludselig døde – kun 42 år gammel. Endnu en tragedie havde efterladt sporten i sorg.

De triste nyheder udviklede sig til pinlige nyheder i …

Juli

… da UFC-stjernerne Jon Jones og Brock Lesnar blev taget med fingrene i kagedåsen – med andre ord for doping. Jubilæumsstævnet UFC 200 levede heller ikke op til de massive forventninger, og tilbage stod Conor McGregor med et skjult smil på læben. Den, der ler sidst, ler bedst.

Samme måned blev UFC solgt til omkring astronomiske 27 milliarder kroner. Ja, du hørte rigtigt. De tidligere ejere, Fertitta-brødrene og UFC-præsident, Dana White, foldede sine pokerkort, da det allerbedst kunne betale sig. Tilbage står de nye UFC-ejere, talentagenturet WME-IMG, med kæmpe udfordringer af fagforeninger, utilfredse fightere, dopingskandaler og meget mere.

Mens vi stadig venter på at høre fra de nye ejere, så var det i …

August

… at MMA’s forenede regler, som bliver brugt i UFC og størstedelen af verden, blev revideret med virkning fra 2017. Nye tilføjelser var mange, heriblandt et ændret pointsystem, forbud mod at strække fingrene mod modstanderens ansigt, og så må kvinderne ikke længere kæmpe med en løstsiddende top. Desuden er det ikke længere “helle” at røre kanvassen med en hånd for at undgå knæ eller spark til hovedet.

Samme måned var der også flaskefest i Las Vegas. Kamphanerne Conor McGregor og Nate Diaz kunne ikke vente 24 timer og følte sig nødsaget til at kaste flasker og skældsord efter hinanden til pressemødet. Det kostede henholdsvis 500.000 kroner i bøde for McGregor og 350.000 kroner for Diaz.

McGregor vandt kampen og hævnede nederlaget til Diaz i en mindeværdig kamp – også på mikrofonen: “Surprise, surprise, motherfucker. The king is back.”

Det var dog ikke meget overraskelse at spore i …

September

… da WWE-stjernen Phil “CM Punk” Brooks blev slået til plukfisk af en ung fighter med to kampe på bagen. Den aldrende show-wrestler måtte lære det på den rigtig hårde måde. Der var alligevel lang vej fra et atletisk underholdningsprogram til kampsport på højt niveau.

Samme måned led danske Nicolas Dalby sit andet nederlag i træk. Tyske Peter Sobotta slog Dalbys øje i stykker og dominerede Danmarks store håb fra start til slut. UFC har stadig valgt at beholde Dalby, men mon ikke det er “vind eller forsvind” næste gang.

Den danske nedtur fortsatte i …

Oktober

… da Joachim Christensen omsider og fortjent gjorde UFC-debut. Til gengæld måtte den erfarne dansker tabe slaget i Brasilien. Måneden senere blev det fulgt op af to andre danske nederlag, der fuldendte resultatet i 2016. Otte kampe, syv nederlag og et uafgjort resultat. Ikke lige, hvad de fleste danskere havde håbet.

De fem danske UFC-fightere formåede ikke at hente en eneste sejr. Hypen blev i den grad sivet ud af den rød-hvide ballon, som i slutningen af 2015 ellers havde godt med luft i sig.

Hype var der dog rigeligt af i …

November

… da UFC holdt sit allerførste stævne i New York City. Staten havde nu langt om længe lovliggjort sporten. Conor McGregor og Eddie Alvarez fulgte hypen op med skænderier, minkpels og intense faceoffs.

McGregors præstation blev lige så legendarisk, som navnet på arenaen Madison Square Garden. Han slog Alvarez på teknisk knockout og blev den første fighter nogensinde til at holde to UFC-titler på samme tid. Og så fortalte McGregor også, at han skulle være far og vil derfor holde en pause fra MMA.

De historiske begivenheder fandt også sted en dag før …

December

… da fem store UFC-stjerner og en berygtet promoter gik sammen om at lancere fighterforeningen Mixed Martial Arts Athletes Association (MMAAA) – i øvrigt et forfærdeligt langt navn og en endnu værre forkortelse. Legenden Georges St-Pierre og kompagni indledte en historisk kamp for bedre løn- og arbejdsforhold for fightere i UFC.

Året endte med, at superstjernen Ronda Rousey fik grønt lys af UFC til at boykotte medierne op til hendes comeback. Meget besynderligt, eftersom McGregor blev straffet for netop at misse et pressemøde.

Men det gjorde ikke Rouseys præstation meget bedre. Hun blev slået på 48 sekunder af UFC’s kvindelige bantamvægtsmester, Amanda Nunes, som forsvarede titlen for første gang siden Rouseys storhedstid.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on RedditEmail this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »